Over ons

Hieronder kan je meer info vinden over onze geschiedenis en externe samenwerkingen.
Voor onze missie en visie verwijzen wij je graag door naar de overkoepelende pagina van de vzw Zorggroep Zusters van Berlaar.

Meer info over:

onze geschiedenis  externe samenwerkingen 

De gezondheidsvoorzieningen rond Heist-op-den-Berg waren in de jaren 50 schaars. Op vraag van de huisartsen uit de streek werd door de congregatie van de zusters van het Heilig Hart van Maria (Berlaar) een aanvraag ingediend tot het oprichten van een kraamafdeling. Op 28 maart 1954 werd de eerste steen gelegd van de nieuwe “Materniteit Heilige Familie”, met een jaartje later de officiële inhuldiging.

In 1972 besliste het ministerie dat alleenstaande materniteiten niet langer mochten blijven bestaan. De congregatie besloot daarom om de nodige werken op de starten en Heilige Familie om te vormen tot “rusthuis”.

In 1977 werd besloten om alle ouderenvoorzieningen van de congregatie van de zusters van het Heilig Hart van Maria samen te brengen onder één overkoepelende organisatie: de vzw Rusthuizen Zusters van Berlaar.

Ook in de jaren 90 bleven de verbeteringswerken aan de gang. Gezien de toenemende vraag naar éénpersoonskamers en bijkomende huisvestingsvormen, werd op 2 mei 2000 gestart met de aanbouw van 18 éénpersoonskamers en een serviceflatgebouw met 11 assistentiewoningen aan campus 1.

In 2005 werd een zorgstrategisch plan uitgewerkt voor een uitbreidingsnieuwbouw (campus 2). De werken gingen van start in 2011 waardoor nieuwe bewoners in 2013 hun intrek konden nemen op de afdeling Lindelei en Notelaar (specifieke afdeling voor personen met dementie).

In 2018 wijzigde de naam van de overkoepelende vzw van “Rusthuizen” naar “Zorggroep Zusters van Berlaar

In het kader van de wettelijke normen, werkt ons woonzorgcentrum samen met het Imeldaziekenhuis in Bonheiden en met de afdeling palliatieve zorg van het H.-hartziekenhuis in Lier. Er bestaat ook een samenwerkingsverband met het Palliatief Netwerk Mechelen.

Daarnaast werken wij samen met verschillende thuiszorgdiensten en woonzorgcentra in de buurt maar ook met het expertisecentrum dementie.